Subsidie alarmsysteem

Wanneer je een eigen huis hebt gekocht spreekt het voor zich dat je, je thuis altijd zo veilig mogelijk zal willen voelen. Een goed alarmsysteem is op dat vlak dan ook van cruciaal belang. Bovendien zorgt een dergelijk systeem er niet alleen maar voor dat je, je veiliger voelt in je vertrouwde omgeving, daarnaast zal ze ook de waarde van je woning structureel verhogen. Veel mensen twijfelen nog wel eens over het aanschaffen en laten plaatsen van een alarmsysteem omdat er hoge kosten aan verbonden kunnen zijn. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Wat velen immers niet weten is dat de kostprijs van een alarmsysteem in het bijzonder wordt afgestemd op de vooropgestelde eisen. Wist je bovendien dat er ook een subsidie kan worden verkregen voor het kopen van een alarmsysteem? Wij vertellen je hier graag alles over op deze pagina.

Hoeveel kost een alarmsysteem?

Vooraleer we het gaan hebben over de subsidie die mogelijks kan worden aangevraagd voor een investering in een alarmsysteem is het belangrijk om eerst even te kijken naar de gemiddelde kostprijs die er voor een dergelijke installatie in rekening kan worden gebracht. Op vlak van kostprijs voor een alarmsysteem valt er eigenlijk alleen maar te zeggen dat deze sterk afhankelijk is van zeer veel uiteenlopende factoren. Bovendien moet je jezelf als investeerder ook steeds een aantal vragen stellen zoals:

 

  • Wat wil je precies beschermen?
  • In welke mate moet er sprake zijn van een echt doorgedreven beveiliging?
  • Wil je inbraakbeveiliging eventueel combineren met andere veiligheden zoals een melding bij brand?

 

De antwoorden die worden gegeven op bovenstaande vragen zullen uiteindelijk de basis aangeven voor de kostprijs van een alarmsysteem. Dit is echter niet alles. Zoals reeds aangegeven is tegenwoordig mogelijk om op vlak van een alarmsysteem zo ver te gaan als je zelf wil. Een basis alarmsysteem is financieel erg toegankelijk. Op het ogenblik dat je kiest voor een zeer geavanceerd systeem komt het prijskaartje uiteraard heel wat hoger te liggen. Om je toch reeds een bepaald beeld te geven van de kosten die zijn verbonden aan het kopen van een alarmsysteem hebben we even een aantal kosten op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.

 

Soort systeem Gemiddelde kostprijs
Standaard, draadloos alarmsysteem Tussen 160 & 360 euro
Uitgebreid, draadloos alarmsysteem Tussen 410 & 810 euro
Basis, bekabeld alarmsysteem Tussen 160 & 260 euro
Uitgebreid, bekabeld alarmsysteem Tussen 360 & 460 euro
Hybride alarmsysteem Vanaf minstens 290 euro

 

Bovenstaande kosten zijn slechts het topje van de ijsberg. In het merendeel van de gevallen wordt er tegenwoordig dan ook voor gekozen om een alarmsysteem samen te stellen geheel op maat van de wensen van de klant. Dit betekent dat jouw uiteindelijke prijskaartje aanzienlijk hoger of net lager kan komen te liggen. Wil je er altijd zeker van zijn dat je kan genieten van de best mogelijke prijs voor jouw alarmsysteem? Vergeet dan bovendien ook niet om even een objectieve vergelijking tussen verschillende bedrijven uit te voeren. Alleen zo ben je op het einde van de rit altijd zeker dat je kan rekenen op de best mogelijke prijs.

Subsidie voor alarmsysteem in het verleden

In het verleden was er in Nederland sprake van een algemene, financiële ondersteuning voor een investering in een alarmsysteem. Deze ondersteuning werd geboden door de Nederlandse overheid en kon zowel worden aangevraagd door particulieren als door bedrijven. Het betrof aldus in eerste instantie een landelijke subsidie die als doel had om mensen er toe aan te zetten om hun huis, maar ook een bedrijfsgebouw beter te beveiligen. Na een paar jaar werd echter duidelijk dat dit een behoorlijke kost was voor de overheid. Het gevolg was dat de subsidie niet werd afgeschaft, maar wel naar de regio’s en de steden werd verplaatst. Dat was uiteraard geen goed idee, want ook steden konden de financiële impact van deze subsidie maar moeilijk aan. Ondertussen werd de regeling dan ook door heel wat steden en gemeenten naar de eeuwige jachtvelden verwezen.

Actuele alarmsysteem subsidie

Wanneer we de situatie rond een alarmsysteem subsidie meer in detail gaan bekijken zien we dat deze vandaag de dag vrij complex in elkaar steekt. Dit heeft alles te maken met het feit dat er eigenlijk geen rode lijn doorheen kan worden getrokken. Het feit dat het de bevoegdheid is van steden en gemeenten om al dan niet een subsidie toe te kennen zorgt er niet alleen voor dat je er niet overal aanspraak op kan maken, daarnaast kunnen ook de voorwaarden aanzienlijke verschillen vertonen. Het is bijvoorbeeld bekend dat een bepaalde stad niet alleen eisen kan stellen op vlak van het type alarmsysteem waar gebruik van wordt gemaakt, maar ook voor wat het investeringsbedrag betreft en ga zo maar door. Vooraleer een alarmsysteem te kopen en te laten plaatsen is het dan ook altijd interessant om even goed de voorwaarden die van toepassing zijn te controleren.

Wat met de subsidieregeling overvallen?

Wist je dat er tegenwoordig ook nog altijd zoiets bestaat als de subsidieregeling overvallen? Ook deze subsidie werd door de jaren heen reeds aanzienlijk aangepast en uitgedund, maar toch kan ze in bepaalde omstandigheden nog zorgen voor een financiële compensatie. Om in aanmerking te komen voor het ontvangen van deze subsidie is het evenwel steeds een vereiste om te voldoen aan de onderstaande voorwaarden:

 

  • De woning of het bedrijf moet zijn overvallen in de periode tussen 1 januari 2016 en 31 december 2018. Het is niet duidelijk of deze termijn mogelijks nog kan worden verlengd.
  • Tijdens de overval moet er sprake zijn geweest van geweld. Het kan hierbij zowel gaan om een dreiging als om het daadwerkelijk inzetten van geweld.
  • Er dient een bewijs van aangifte te zijn met betrekking tot de overval.
  • Na afloop van de overval werden er diverse beveiligingsmaatregelen getroffen die als doel hebben om een toekomstige, mogelijke overval af te kunnen slaan.
  • De investeringen die zijn uitgevoerd moeten aangetoond kunnen worden door middel van een geldige factuur.

 

Het zag er in het jaar 2016 even naar uit dat de subsidieregeling overvallen zou komen te verdwijnen, maar dat bleek dan uiteindelijk toch niet het geval. De regeling is op moment van schrijven in ieder geval verlengd tot het einde van het jaar 2018.